Antti Leinonen: ”Parasta on hetki, kun löytää asiakkaan pulmaan ratkaisun.”

Antti Leinonen on viettänyt Kollassa jo vajaat 20 vuotta. Vuosituhannen alussa mies kiinnitettiin silloisen Rauman Kone- ja Rakennustarvike Oy:n palvelukseen neljän kuukauden pätkäpestillä. Tuo pesti on ehtinyt venähtää siis jo melkoisen mittavaksi.

– Tulin silloin sellaiseksi yleismies Jantuseksi, tosin päätehtäväni oli myyntihommat. Mukavassa työssä oli ehtinyt vierähtää jo puolisen vuotta, kun Risto kysyi, että pitäisikö työsopimusta jatkaa, johon totesin, että sitä olisi pitänyt jatkaa jo kaksi kuukautta sitten, Antti naurahtaa.

Lähes kaksi vuosikymmentä on jo sellainen pätkä, että sinä aikana maailma ehtii muuttua. Tämä on näkynyt myös Kollassa.

– Yksi iso muutos kaikessa kaupankäynnissä on ollut nettikauppojen yleistyminen. Ihmiset näkevät siellä uusia innovatiivisia juttuja ja he osaavat hakea sieltä erilaisia asioita. Meillä se näkyy parhaiten ehkä siinä, että asiakkaat haluavat aina vain erikoisempaa ja valmiimpaa tuotetta.

"Risto kysyi, että pitäisikö työsopimusta jatkaa, johon totesin, että sitä olisi pitänyt jatkaa jo kaksi kuukautta sitten."

– Esimerkiksi puuvalmispaneeli ei ole enää sellainen ykkösjuttu, mitä se oli vielä parisenkymmentä vuotta sitten. Silloin oli muutamaa erilaista kuosia, mutta nykyään halutaan muun muassa valkolakattua tai valkoiseksi maalattua ja saunaan mustaksi tai vaikka harmaaksi käsiteltyä.

Hyvä paikallinen asiakaspalvelija tuntee asiakkaansa ja reagoi heidän tarpeisiinsa. KollanPojat palveleekin jokaista rakentajaa yksilöllisesti juuri tämän toiveiden ja tarpeiden mukaan.

– Jos ennen oli hyllyssä kuudesta seitsemään erilaista sisäpaneelia, niin nyt niitä on kolmisenkymmentä. Kaikkea ei meiltäkään myymälästä löydy, mutta sitä varten on mallipalat, joiden avulla löydetään se, mitä asiakas hakee. Kaikkea saadaan tilattua.

KollanPojissa ei ole pomoja

Antti ja hänen puolisonsa Anni Kelhä ottivat vetovastuun yrityksestä huhtikuussa 2008, joten yrittäjäelämääkin on takana nyt jo kymmenen vuotta.

– Kyllä elämä silloin varmaan hieman muuttui. Työasiat pyörivät ehkä enemmän mielessä myös iltaisin, joskin olen aina viihtynyt töissä. Ollessani palkollisena olin parhaana vuonna 32 lauantaipäivää töissä, joten olin silloin jo hyvin yrittäjähenkinen.

KollanPoikien palveluksessa työskentelee yrittäjäpariskunnan lisäksi kuusi työntekijää. Kun heidän työskentelyään seuraa hetken, huomaa, että jokainen heistä on niin sanotusti ”firman mies”.

– Sen 18 vuotta mitä minä olen tässä talossa ollut, ei meillä ole koskaan ollut yhtään pomoa. Kaikki ovat aina tehneet kaikkea ja jokainen on saanut toimia juuri niin kuin itse parhaaksi näkee. Totta kai meillä on tietyt tavarantoimittajat, joilta pääsääntöisesti ostamme. Sen mitä kukakin ostaa, niin toivottavasti hän myös myy sen eteenpäin, Antti sanoo.

"Palkollisena olin parhaana vuonna 32 lauantaipäivää töissä, joten olin silloin jo hyvin yrittäjähenkinen."

– Silloin kun olin itse palkollisena, tykkäsin tällaisesta toimintatavasta, joten uskon ja näen muidenkin tykkäävän siitä. Toimintavapaus on helppo antaa, sillä jokainen näistä meidän jätkistä kantaa myös sen vastuun.

Kuten mainittua, Antti tuli taloon niin sanotuksi yleismies Jantuseksi, ja hän on sitä edelleen.

– Teen kaikkea laidasta laitaan, aina myynnistä tavarantilauksiin ja -toimituksiin. Samoin jos meiltä hajoaa vaikka trukki, niin kyllä se olen minä, joka siellä trukin alla on sitä ensimmäisenä korjaamassa. Olen aina tykännyt tehdä käsilläni töitä, 20 asteen pakkasessa trukin korjaaminen ei ole kaikkein mielekkäintä hommaa, mutta sekin täytyy tehdä ja sitä on tehty, Antti nauraa.

Nortamo Seoran mies ratkoo ongelmat ja lennättää uistinta

Yrittäjä tekee työtään rakkaudesta lajiin. Antille parasta sisältö työssä on se, kun asiakas tuo eteen haastavan ongelman, johon löydetään ratkaisu. Se onkin yksi paikallisen palvelijan vahvuuksista.

– En koe, että esimerkiksi rahallisesti isot kaupat ovat niinkään se tärkein juttu. Tykkään siitä, kun asiakas tulee myymälään ja hän antaa jonkin kinkkisen tehtävän etsiä jokin tietty juttu tai löytää ratkaisu hänen pulmaansa. Parasta on se hetki, kun sen ratkaisun onnistuu löytämään ja saa asiakkaan tyytyväiseksi.

– Tällainen juttu voi olla hyvinkin pieni, simppeli ja edullinen, mutta se antaa asiakkaalle ja minulle hyvän fiiliksen. Kaiken lisäksi se toimii samalla myös mainoksena, sillä hyvästä palvelusta kerrotaan aina eteenpäin.

Paikallisuudella on KollanPojille iso arvo. Toimiva toimittajaverkoston on kaiken A ja O.

– Meillä on paljon laadukkaita tavarantoimittajia lähiseudulta. Esimerkiksi Eurassa on kolme tavarantoimittajaa. Haluamme tilata läheltä, sillä se hyödyttää pitkässä juoksussa meitä kaikkia.

"Kalastaminen on sellainen asia, jonka parissa kaikki muu unohtuu hetkeksi."

Antti sanoo, ettei hän ole stressaajatyyppiä, mikä on hyvä ominaisuus yrittäjälle. Työ seuraa osittain myös harrastuksiin.

– Olen harrastanut omakotitaloja. Toisin sanoen olen kunnostanut nyt kolme 1950-luvun taloa, saa nähdä tuleeko niitä enää yhtään lisää. Myös vanhojen autojen parissa tulee touhuttua, etenkin Volkswagenit ovat lähellä sydäntä.

Antti on myös Nortamo Seoran jäsen. Hänet mönsträttiin viime kesäkuussa. Vapaa-ajalla ajatukset irrotetaan työstä vesillä.

– Anopin mökillä tulee heiteltyä uistinta. Kalastaminen on sellainen asia, jonka parissa kaikki muu unohtuu hetkeksi. Mökille mentäessä heitän kassit sisälle ja menen laiturin päästä kokeilemaan, että nappaako. Kun uistin lähtee ja kelaat, ja sama toistuu ja toistuu, niin silloin ei mietitä mitään, ja jos mietitään niin ei sitä ainakaan itse huomaa.

Antin tavoitat puhelimitse numerosta 044 530 1342 ja sähköpostitse osoitteesta antti.leinonen@kollanpojat.fi