Intohimosta rakentamiseen – luonnon ehdoilla uutta

Puuta pitää olla. Matti Esko hakee KollanPojista joka kevät puutavarakuorman, vaikka hänellä ei olisi vielä edes tiedossa seuraavaa projektia.

Raumalaiselle Matti Eskolle rakentaminen on ollut aina intohimo, joka tarjoaa myös hyvää vastapainoa työlle. Saaressa sijaitsevalle kesämökille on osaavissa käsissä syntynyt monenlaista. Puutavaransa Esko hakee joka kevät Kollasta.

Kevätauringon ilmestyminen on Matti Eskolle merkki siitä, että on aika suunnata Kollaan. Peräkärryyn kasataan puutavarakuorma ja samalla vaihdetaan viimeiset kuulumiset. Kyseessä on jokavuotinen käynti tutun liikkeen pihassa, sillä Merikarvialla saaressa sijaitsevalla kesämökillä riittää aina jotain puuhaa.

– Mökki on perheellemme tärkeä paikka.Tykkäämme vaimon kanssa ideoida ja rakentaa sinne aina jotain käytännöllistä. Se on ikään kuin ehtymätön virta. En ole mikään hätäilijä, enkä aseta tiukkoja aikataulutavoitteita, vaan tykkään antaa ideoiden muhia rauhassa, Esko kertoo.

Rakentamisessa on kyse myös tärkeästä vastapainosta vastuulliselle työlle. Esko työskentelee Kuljetusliike Y.Auramaa Oy:n toimitusjohtajana.

– Puuta työstäessä ajatukset ovat täysin irti kaikesta muusta. Puu on hieno materiaali, sillä siitä voi tehdä lähes mitä vain. Pidän jokaisesta vaiheesta – ideoinnista, suunnittelusta, höyläämisestä, liittämisestä ja huolellisesta viimeistelystä.

Mökille on rakennettu muun muassa terasseja ja kulkuväyliä, jotka mukailevat luontoa. (Kuva: Matti Esko)

Esko oppi jo pienenä poikana isältään monia rakentamisen taitoja. Hän viihtyi myös koulun puukäsityötunneilla ja nikkarikerhossa. Aikanaan yhtenä vaihtoehtona oli opiskella puukäsityönopettajaksi.

– Ammattia en tästä tehnyt, mutta puurakentaminen on pysynyt tärkeänä harrastuksena. Tietyissä projekteissa olisi varmasti järkevämpää soittaa ammattilainen asialle, mutta niin vain tulee itse ryhdyttyä toimeen. Itsetehdyn näkeminen valmiina palkitsee ja kokemuksen myötä osaaminen kasvaa.

"Saaressa sijaitsevalla mökillä kaikki tehdään luontoa ja sen muotoja mukaillen", Matti Esko kertoo.

Rakennuskanta mukailee luontoa

Projekteja riittää laidasta laitaan. Noin viitisentoista vuotta sitten Esko rakensi yhdessä kirvesmiesten ja vaimonsa kanssa perheelleen oman kesämökin. Saareen on noussut myös muun muassa huvimaja, terasseja, patioita, palju ja laituri.

Eskon mökillä kaikki tehdään luontoa ja sen muotoja mukaillen. Hän on hyödyntänyt muun muassa saaren kalliomaisemaa osana rakentamista.

– Mietimme aina tarkoin, miten rakennus istuu luontoon. Haluamme kunnioittaa ympäristöä, ja se on tärkeä osa suunnitteluprosessia. Saamme ideoita myös katselemalla mitä muut ovat tehneet.

Käytännöllisyyttä ja kauneutta. (Kuva: Matti Esko)

KollanPojista hän hakee joka kevät vähintään yhden ison puutavaraerän, usein myös täydennystä. Aina ei ole etukäteen edes tiedossa, mitä hän aikoo rakentaa, mutta puutavaraa on hyvä olla valmiina.

– Tavaran kuljettaminen saareen on oma logistinen haasteensa, joten on hyvä laskea tarkkaan tarvittavat määrät. Toki varastossa täytyy olla tavaraa, sillä ihan jokaista metriä ei lähdetä mantereelta hakemaan.

Jokainen työvaihe on Matti Eskolle mielekäs. Palkitsevinta on nähdä itsetehty lopputuote valmiina.

Tulevan kesän projektit

Esko ja KollanPoikien Antti Leinonen tuntevat toisensa hyvin jo lapsuudesta. Tuttuun paikkaan on helppo tulla, mutta se ei ole ainoa syy suunnata Kollaan.

– KollanPojista löytyy Rauman seudun paras valikoima puutavaraa. Arvostan myös henkilökohtaista, asiakaslähtöistä ja asiantuntevaa palvelua. Täällä tarpeita kuunnellaan ja annetaan tarvittaessa vinkkejä, Esko hymyilee.

Laajat valikoimat ja asiantunteva palvelu saavat Eskon palaamaan joka kevät Kollaan. Antti Leinonen on tuttu kaveri jo lapsuudesta.

Hän kertoo huomanneensa puutavaran hintojen laskeneen. Tulevalle kesälle onkin jo ideoita.

– Ajatuksena on lähteä uudistamaan samassa saaressa sijaitsevan, 70-luvulla rakennetun mökin lattiaa ja parantamaan sen eristystä. Olen myös pohtinut kolmionmallista yömajaa, jossa yksi seinä olisi kokonaan lasia ja siitä avautuisi kauniit maisemat.

Tiesitkö, että puutavaran hinta pudonnut? Nyt on siis oikea aika panostaa uuden rakentamiseen ja energiatehokkuuden parantamiseen. Lue lisää täällä.

Mietitkö, mitä tulevana kesänä rakentaisi? Puuinfo.fi:stä löydät kattavasti erilaisia ideoita ja ohjeita.