Kiuas on saunan sydän - kaikki kotimaisiin löylyihin Kollasta

Aki Parviainen (vas.) ja Arto Sainio kertovat kiukaiden kehittyvän tiiviillä yhteistyöllä.

Suomi on saunakansaa. Hyvä sauna vaatii laadukkaat rakennusmateriaalit. Kaiken sydän on kuitenkin kiuas.

KollanPojat ja Narvi tekevät tiivistä yhteistyötä. Paikallisten toimijoiden yhteistyön juuret kantavat kauas vuosien taakse.

– Myymälästämme löytyy laaja valikoima Narvin kiukaita. Meillä on esillä kattavasti niin puu- kuin sähkölämmitteisiäkin malleja. Ja jos toiveissa on jotain erikoisempaa, saadaan tuotetta nopeasti tuosta nurkan takaa Lapista, KollanPoikien Aki Parviainen kertoo.

Luotettavuus ja kotimaisuus ovat asiakkaille tärkeitä asioita. Myös paikallisuutta arvostetaan.

– Perheyhtiöllämme on 82-vuotinen kokemus kiukaiden valmistamisesta. Toimitamme kiukaita tällä hetkellä noin 30 maahan. Saunomisen terveyttä edistävät hyödyt on huomattu globaalisti ja markkinat kasvavat koko ajan, Narvin toimitusjohtaja Arto Sainio sanoo.

Kun CE-merkintävaatimukset muuttuivat kesällä 2013, olivat Narvin tuotteet ensimmäisiä sertifioituja kiukaita, joita kaupoissa myytiin.

– Haluamme pitää huolta asiakkaistamme. Seuraamme aikaamme, eli kiukaamme täyttävät aina määräykset. Narvi-kiukaat on tehty vahvoista materiaaleista Rauman Lapin tehtaallamme, joten asiakas voi luottaa täydelliseen kotimaisuusasteeseen, Sainio taustoittaa.

Kotimaiset Narvin kiukaat ovat tunnetusti luotettavia.

Kiukaat kehittyvät yhteistyössä

Kevätaurinko herättää luonnon ja ihmiset. Jos talvi on vietetty kotisaunassa sähkökiukaan lämmössä, siintää katseessa jo kesämökin puukiukaan pehmeät löylyt.

– Pidemmän aikaa ovat suosiossa olleet pilarimaiset verkkokiukaat, joissa kivet ovat näkyvillä. Näissä malleissa sähkökiukaat halutaan tuoda esiin lauteiden alatason läpi upotuskauluksen kautta. Puukiukaissa halutaan isompaa kivimäärää, sillä se tarjoaa entistä paremmat löylyt, Parviainen kertoo.

Kiukaat vaativat jatkuvaa kehitystyötä. Myös pitkään suosiossa olleita malleja jalostetaan.

– Olemme tuoneet markkinoille täysin uuden pilarimallin, jossa kiukaan voi verhoilla keraamisilla laatoilla. Tällöin sen saa sopimaan hyvin yhteen vaikka kylpyhuoneen laattojen kanssa, Sainio kertoo.

Seuraava vaihe on kiukaiden etäohjattavuus. Tällöin saunanlämmitys voidaan hoitaa mobiililaitteella applikaation kautta.

– Ratkaisullamme on patentti. Julkaisimme sen viime syksynä ja kyseiset järjestelmät tulevat kaupalliseen levitykseen vielä tämän vuoden aikana, Sainio paljastaa.

Narvi haluaa kuunnella asiakkaitaan. Kehitystyötä tehdään myös yhdessä KollanPoikien kanssa.

– Meillä saattaa olla ideoita tai toivomuksia. Narvi testaa niiden toteuttamismahdollisuuksia. Toisinaan siitä syntyy jotain uutta, toisinaan taas ei, Parviainen sanoo.

KollanPojat tarjoaa kaiken kattavat palvelut saunaremonttiin.

Rakenna hyvin ja rentoudu

Saunan rakentajalle ja remontoijalle oikea suunta on KollanPojat. Rakentajantieltä löytyy käytännössä kaikki tarvittava.

– Tästä saa kiukaan lisäksi yhdellä kertaa paneelit, lauteet, valosarjat ja vesieristeet sekä suojatuotteet kuten vahat ja parafiiniöljyt, Parviainen sanoo.

Hyvin rakennettu sauna ja luotettava kiuas kestävät aikaa. Yksi asia kruunaa kuitenkin jokaisen löylyhetken.

– Jätä huolet ja murheet saunan oven ulkopuolelle. Saunassa on tarkoitus rentoutua kiireettömästi. Se on henkisen jaksamisen kannalta tärkeä asia, Sainio muistuttaa.

Ammattilaisten vinkit:

1. Hanki määräysten mukainen kiuas: ”Ennen kesää 2013 ostetut kiukaat vievät enemmän puuta. Nykymääräysten mukaisissa kiukaissa hyötysuhteet ovat huomattavasti paremmat.”

2. Huomioi ympäristötekijät: ”Polta aina kuivaa ja puhdasta puuta. Roskat ja kosteat klapit eivät kuulu kiukaaseen. Näin toimit ympäristöystävällisesti ja säästät kiuasta."

3. Älä täytä tulipesää: ”Jätä yksi kolmasosa tulipesästä kaasuuntumisvaraksi. Näin puu ja savukaasut palavat oikein. Hormista tuleva lämpöväreily ja vaaleampi savu kertovat onnistumisesta.”

4. Sytytä maltilla: ”Laita pesään ensin vähän pientä puuta. Sytytä päältä, sillä näin vältät palamattomien savukaasujen pääsyn hormiin ja sitä kautta pienhiukkasten vapautumisen ympäristöön.”

5. Vaihda kivet riittävän usein: ”Kivien vaihtaminen ei ole kustannuskysymys, mutta sillä lisää kiukaan käyttöikää. Jos vastuksien tai tulipintojen lähellä olevat kivet ovat murskaa, ovat ne enemmän eristeenä kuin lämmönlähteenä.”