Kollan kautta 35 vuotta: Mökkiunelma toteen ja muistoja keräämään

Mika Suominen perheineen rakensi mökin, jossa he pääsevät yhdessä kerryttämään ikuisia muistoja. KollanPojat ja Rakennusliike Valonen olivat tärkeä apu unelman toteuttamisessa.

Raumalainen Mika Suominen toteutti menneenä kesänä yhden ison unelmansa, kun perheelle valmistui uusi kesämökki Eurajoen Orjasaareen. Luonnon helmassa, meren äärellä Suominen voi viettää aikaa yhdessä vaimonsa ja kahden kouluikäisen lapsensa kanssa.

– Olen itse viettänyt lapsuuteni kesiä mökillä Ilavaisissa samoissa maisemissa. Ne hienot muistot palaavat mieleen aina tasaisin väliajoin. Halusin, että myös omilla lapsillani olisi mahdollisuus samanlaisiin muistoihin, Suominen taustoittaa.

Suomisen perhe etsi oikeanlaista mökkiä samalta alueelta, mutta kun sellaista ei löytynyt, päättivät he ryhtyä rakentamaan itse.

– Sijaintiin vaikutti myös lyhyt etäisyys Raumalta. Halusimme, että meidän on helppo lähteä vaikka hetken mielijohteesta illalla mökille saunomaan. Kun sopiva tontti löytyi, teimme nopean päätöksen tarttua tilaisuuteen.

Kuva: Mika Suomisen kotialbumi

Suominen hankki perheen käyttötarkoituksiin soveltuneen 64 neliöisen Kontion hirsimökkipaketin. Rakentaminen alkoi maaliskuussa 2021 ensin pääsääntöisesti omin voimin vastaavan rakennusmestarin opastuksella, mutta varhaisessa vaiheessa mukaan tuli myös Rakennusliike Valonen.

– Suunnitelmat muuttuivat matkan varrella, sillä päätimme, että mökki tehdään rinteeseen. Se vaatikin sitten jo ammattiosaamista. Perustukset tehtiin suoraan kallioon kiinni ja siinä vaiheessa oma osaamiseni loppui, Suominen naurahtaa.

– Tunsin Valosen Ville entuudestaan ja tiesin hänen vahvan ammattitaitonsa ja kokemuksensa. Lähestyin häntä asian tiimoilta ja aikataulumme osuivat hyvin yhteen. Me halusimme mahdollisimman nopeasti valmista ja onneksi se sopi myös Villelle.

Kuva: Mika Suomisen kotialbumi

Kollan poika hakee puunsa KollanPojista

Ammattiosaamisen lisäksi tarvittiin luonnollisesti myös runsaasti oikeanlaista puutavaraa. Suominen kertoo, että tähän hänellä oli vain yksi vaihtoehto ja se oli KollanPojat.

– Olen itse kotoisin Kollasta, joten kyseessä oli minulle paikallistakin paikallisempi tavarantoimittaja. Tiesin heidät ketteräksi, asiakaslähtöiseksi ja luotettavaksi toimijaksi, jolta saan helposti ja tarvittaessa nopeastikin sitä mitä haluan ja tarvitsen, Suominen sanoo.

Kuva: Mika Suomisen kotialbumi

Hän naurahtaa, ettei rakentaminen kuulu omiin vahvuuksiin. Näin ollen Kollasta saadut vinkit osoittautuivat moneen kertaan tärkeiksi. Asioiminen oli helppoa myös siinä mielessä, että Suominen on käynyt ala-astetta Nihattulan koulussa Juha-Matti Saarion kanssa.

– Olen saanut hyviä vaihtoehtoja ja neuvoja, miten mikäkin kannattaisi toteuttaa. Sain tällaisena ummikona ratkaisuja erilaisiin pulmiin ja pohdintoihin. Kollassa esimerkiksi vinkattiin, kuinka iso terassi kannattaa tehdä kerralla suhteessa mökkiin ja tulevaisuuden tarpeisiin, ettei se käy yhtäkkiä liian pieneksi.

– ”Masa” keskusteli Villen kanssa siitä, mikä materiaali mihinkin kannattaa valita, ja sen pohjalta oli helppo tehdä päätöksiä. Tässä projektissa on oppinut hyvin sen, että kun tekee, niin kannattaa tehdä kerralla hyvin ja oikein. Me esimerkiksi teimme isomman terassin ja portaat kuin alkujaan oli suunniteltu, ja se on osoittautunut jo nyt oikeaksi ratkaisuksi.

Kuva: Mika Suomisen kotialbumi

Ikämiessarjalaisia

Suomisten mökki alkaa olla nyt elokuun lopulla viimeistelyä vaille valmis. Edessä on vielä kattolistojen ja kodinkoneiden asennustöitä. Tämän jälkeen on käyttöönottotarkastuksen aika ja sen jälkeen perhe pääsee yöpymään mökissään.

– Rakennusvaiheessa olemme viettäneet täällä paljon aikaa koko perheen kanssa. Mökkimme soveltuu ympärivuotiseen käyttöön, joten saamme nauttia tästä nyt jo tulevana syksynä ja talvena, Suominen sanoo.

– Seuraavaksi ryhdymme tekemään pihaa ja laituria. KollanPojistahan saa kaiken myös näiden rakentamiseen, joten yhteistyömme jatkuu vastaisuudessakin.

Kuva: Mika Suomisen kotialbumi

Suominen on huomannut, että Kollassa juhlitaan tänä vuonna yrityksen 35-vuotista taivalta. Syntymäpäiväterveiset hän lähettää urheilullisessa hengessä.

– Edelleen aktiivisena ikämiesurheilijana haluan toivottaa KollanPojat tervetulleeksi ikämiesten sarjaan. Paljon onnea ja menestyksekästä jatkoa, Suominen hymyilee.

Kuva: Mika Suomisen kotialbumi