Kollan kautta 35 vuotta: Remonttihommat hyvää vastapainoa teatterityölle

Timo Julkunen tutussa ympäristössä teatterin lavalla ja puutavaran keskellä. Julkunen on mukana 2.10.2021 ensi-iltansa saavassa Varasto-näytelmässä.

Näyttelijä Timo Julkunen tunnetaan monista rooleistaan Rauman teatterin lavalta sekä televisio-ohjelmista. Hän on nostanut hymyn huulille useaan otteeseen myös KollanPoikien mainoskasvona ja -äänenä. Julkunen on näytellyt muun muassa Kollan-Arskaa. Vuosien aikana tehtyjen videokuvausten yhteyteen mahtuu useita hauskoja sattumuksia.

– Muistan, kun minulla oli Kollan-Arskan vaatteet päällä ja kuvauksissa oli pieni tauko. Seikkailin Kollan tontilla ja pari asiakasta tuli tiedustelemaan minulta tuotteista. Toinen sanoi tarvitsevansa kakkosnelosta, mutta jouduin pahoittelemaan, etten ole ihan niin syvällä tässä, että osaisin olla avuksi mistäpäin tuotteita löytyy, Julkunen naurahtaa.

KollanPoikien äänenä hän on toiminut esimerkiksi Radio Ramonan aalloilla ja Rauman Lukon kotiotteluiden mainoskatkoilla.

– Radiomainokset ovat aina hienoja projekteja. Kollan-Annilta tulee aiheet, ajatukset ja käsikirjoitus siitä, mitä halutaan. Kun sulkeudun yksin äänityskoppiin, niin usein ideat alkavat lentämään. Joskus juttu on saattanut muuttua erilaiseksi kuin alkuperäinen ajatus, ja sitten Anni joko hyväksyy tai hylkää.

– Erään kerran tein jäähalliin mainosta. Äänityskopissa piti painaa nauhoitus päälle ja aloittaa puhe, mutta painoin vahingossa liian kevyesti, eikä nauhoitus lähtenytkään käyntiin. Tein vartin verran mielestäni huikeita versioita mainoksesta, vain todetakseni, ettei nauhalle päätynyt yhtään mitään.

"Remppa-Timppa" on suunnannut auton nokan kohti Kollaa – ja kamera käy.

Lavasteet uusiokäyttöön kotona

Niin sanotun boheemin taiteilijan elämäntyyli ei päde Julkuseen. Kun mies sulkee teatterin oven, pukee hän useimmiten työhaalarit ylleen ja ryhtyy remonttihommiin.

– Remontit ovat täydellistä vastapainoa teatterityölle. Näyttämöllä tehdään töitä päällä, remontoidessa käsillä. Teatterissa olen lavalla, joten en itse näe lopputulosta, ja tällöin onnistuminen perustuu pitkälti palautteisiin. Remonttia tehdessä sen sijaan näen itse sen lopputuloksen, Julkunen taustoittaa.

– Nautin uuden tekemisestä, ja samalla siinä oppii eri tekniikoita, joilla asioita toteuttaa. Tykkään myös sekoittaa uutta ja vanhaa. Olen useamman kerran vienyt kotiin uusiokäyttöön teatterilta roskikseen matkalla olleita lavasteita ja hyödyntänyt niitä omissa projektikohteissani. Ne ovat samalla sekä hyödyllisiä materiaaleja että muistoja eri näytelmistä.

Pumppukärryillä kohti ääretöntä ja sen yli! KollanPoikien mainoskuvauksista ja -äänityksistä riittää toinen toistaan hauskempia muistoja.

Viimeisen vajaan 20 vuoden aikana hän on remontoinut itselleen neljä omakotitaloa. Nämä talot ovat kokeneet muodonmuutoksen lattiasta kattoon, niin ulko- kuin sisäpuolelta. Lisäksi Julkunen on tehnyt saunoja ja terasseja.

– Olen ostanut tarkoituksella vanhoja omakotitaloja, joissa on mahdollisuus laittaa kaikki uusiksi. Joku voi nähdä jonkin talon niin sanottuna pommina, jossa on liian paljon tekemistä, mutta minä näen sen päinvastoin. Näen jo ensimmäisen kerran taloon mennessäni sen lopputuloksen, millainen siitä tulee remontin jälkeen.

– Aina kun olemassa oleva talo on tullut remontoitua, alkaa pikkuhiljaa poltteet seuraavaan projektiin. On hienoa ajatella, että olen niin sanotusti pelastanut neljä huonokuntoista taloa ja antanut niille uuden elämän.

Ja mistäs muualta ”Kollan-Arska” rakennusmateriaalinsa hakisi kuin tutusta paikasta Valtatie 12:n varrelta.

– Olen hakenut KollanPojilta alusta lähtien kaiken tarvitsemani. Tie vetää siihen suuntaan, sillä heillä on hyvä porukka töissä aina johdosta kentälle. Siellä on hyvä sekoitus tiukkaa ammattitaitoa ja letkeää lentävää huumoria.

Remonttihommat ovat Julkuselle täydellistä vastapainoa teatterityölle.

Palvelua yli odotusten

Aikanaan asiakassuhteesta alkanut tuttavuus KollanPoikien henkilökunnan kanssa on muuttunut vuosien varrella kaveruudeksi. Julkunen kertoo, että toisinaan Kollassa saattaa mennä huomaamatta puolikin tuntia jutellessa niitä näitä ennen kuin ryhdytään kaupantekoon. Ja kuten aina, kaverit auttavat kavereita, kun tilanne sitä vaatii.

– Olin pitkään haaveillut 80-luvulla telakan konepajakoululla valmistettuja isoja laivaraudasta tehtyjä kiukaita, jotka ovat käytännössä ikuisia. Leinosen Antilta löytyi sellainen hänen omasta remonttikohteestaan ja Antti lahjoitti sen minulle, Julkunen kertoo.

– Max-Johan Johansson oli samalla työmaalla auttamassa Anttia. Hän kertoi vievänsä omia tavaroitaan hiekkapuhallettavaksi ja maalattavaksi, ja kertoi voivansa samalla viedä kiukaan samaiseen käsittelyyn. Noin viikon päästä Max-Johan toi sen minulle kotipihaan asti.

Tämä myymälä on varsin tuttu paikka Julkuselle. Onpa häntä kerran luultu myös KollanPoikien työntekijäksi.

Yksi hauska sattumus liittyy maalipurkkeihin.

– Kävin eräänä lauantaina hakemassa Kollasta tavaraa. Ostin kolmen litran maalipurkin, mutta kotona huomasin unohtaneeni sen myymälään. Soitin Antille ja kysyin, onko hän vielä poikkeamassa myymälässä. Pari tuntia myöhemmin Antti toi maalipurkin. Illalla muistin vaihtaneeni autoa siinä välissä ja se ostamani maalipurkki löytyikin toisesta, peräkoukullisesta autosta.

Kollan suuntaan lähtee Julkuselta isot kiitokset yksilöllisesti ja asiakaslähtöisestä palvelusta. Samaan hengenvetoon mies toimittaa myös onnitteluterveiset KollanPoikien 35-vuotisjuhlien kunniaksi.

– Onnea mittavasta, jo hyvän matkaa teini-iän ylittävästä iästä. Hyvän palvelun lisäksi haluan kiittää teitä siitä, että olette kestäneet huonoja vitsejäni. Toivon, että pidätte tulevaisuudessakin tutun tinkimättömän, ammattitaitoisen ja huumorintajuisen sekä perhekeskeisen linjan. Toivon mukaan tapaamme mahdollisimman usein, sillä se on hyväksi sekä teille että minun mielenterveydelleni, Julkunen hymyilee.