Kollan kautta 35 vuotta: Tarvikkeet ja vinkit taloon ja panimoon

Mikko Linden on tehnyt tiivistä yhteistyötä KollanPoikien kanssa niin panimon sekä omakotitalojen rakennus- ja remonttiprojektien yhteydessä.

Linden Brewery -panimolla eletään vuoden kiireisintä aikaa. Kesä on koittamassa, mikä tarkoittaa yrittäjä ja olutmestari Mikko Lindenille pitkiä työpäiviä, jotta ravintoloiden ja kauppojen hyllyille saadaan raumalaisia panimotuotteita.

– Toisin kuin luullaan, niin joulu ei ole meidän suurin sesonkimme, vaan kevät ja alkukesä. Meiltä lähtee nyt tavaraa paljon esimerkiksi länsirannikon saaristossa sijaitseviin paikkoihin, joissa on ravintolatoimintaa. Ja nythän myös terassit aukeavat, joten tuotteita menee moneen suuntaan, Linden kertoo.

– Tietyt tuotteet ovat tarjolla ympäri vuoden, osa taas on sesonkituotteita. Teemme koko ajan jatkuvaa kehitystyötä. Tavoitteenamme on saada yksi uusi tuote kerran kahdessa kuukaudessa. Sitä ei kuitenkaan ehdoin tahdoin lähdetä tekemään, vaan tärkeintä on se, että pystymme seisomaan jokaisen tuotteen takana.

Rauman Kairakadulla sijaitsevat panimotilat otettiin käyttöön vuonna 2016. Kokonaisuus rakentui Kollan kautta, sillä Linden haki kaiken tarvittavan puutavaran tutusta osoitteesta Rakentajantieltä.

– Puutavaraa tarvittiin muun muassa panimon seinien koolauksiin ja väliseinien tekoon. Myös Jaakko-Tuotteen seinäpellit tulivat Kollasta samalla kuormalla. Voisi sanoa, että toimitilat on rakennettu lähes kokonaan Kollan tuotteilla.

Puuta ja panimohommia – myymälätilan seinään on upotettu Linden Breweryn logo.

KollanPojilta on löytynyt apu myös panimolaitteiden osiin. Isot käymisastiat ovat ruostumatonta terästä ja niiden toteuttamisessa Antti Leinosen tietotaito oli tärkeässä roolissa.

– Antti kertoi, miten uretaanieristys tehdään niin, että levy taipuu astian pinnalle rikkoutumutta. Laskimme kuinka syvät ja millä väleillä viillot tulee tehdä, jotta levyt saadaan liimattua paikoilleen. Sammioiden päälle tehtiin suojaksi puupanelointi, sillä lakattu puupinta on huomattavasti helpompi puhdistaa.

KollanPoikien sahauspalvelu on ollut tärkeä apu panimon valmistumisessa, mutta myös koronan vastaisessa taistelussa.

– Olemme ottaneet aina tarvittaessa mittojemme mukaan sahattua puutavaraa, mutta viime aikoina on sahattu valmiiksi myös muovisia suojapleksejä myyntitiskeille.

Kevät ja alkukesä on raumalaispanimossa vuoden kiireisintä aikaa.

Oman näköistä pitkästä tavarasta

Linden ja KollanPojat ovat tehneet jo pitkään tiivistä yhteistyötä, sillä viimeisen 20 aikana mies on rakentanut kaksi omakotitaloa pitkästä tavarasta, sekä remontoinut yhden talon ja toisen remontointi on parhaillaan käynnissä.

– Halusimme rakentaa itse pitkästä tavarasta, jotta saimme juuri meidän tyylisemme kokonaisuuden. Taloihin tehtiin erikoisia ratkaisuja, ensimmäiseen taloon tuli esimerkiksi peräti 21 nurkkaa. Ei sellaisia olisi saanut millään järkevään hintaan valmistalopakettina, Linden painottaa.

Hän huomauttaa, että kun rakentaa itse, tietää mitä talo on syönyt. Linden ei ole halunnut käyttää rakennus- ja remonttikohteissaan ollenkaan muovia.

– KollanPojat kuljetti suoraan rakennustyömaalle isot määrät ja kookkaat tuotteet, kuten vaikkapa raudoitusverkot ja eristeet. Lisäksi hain itse tavaraa sitten sitä tahtia, kun sitä tarvitsin. Nykyäänhän Kaarolta on hyvät yhteydet kasitien kautta valtatie 12:sta, eli saa ajaa melkein suoraa tietä Kollaan ja takaisin.

Linden Brewery ja KollanPojat edustavat molemmat vahvaa paikallista osaamista.

Lindenin ensimmäinen talo valmistui vuoden 2006 aikana ja toista hän ryhtyi rakentamaan vuonna 2011. Molemmat nousivat Kaarolle ja ovat tätä nykyä jo uusilla omistajilla. Parhaillaan työn alla on samaisessa kaupunginosassa sijaitsevan rintamiestalon remontti.

– KollanPojat on ollut alusta lähtien hyvä yhteistyökumppani, sillä henkilöstö on ollut aina helppo saada kiinni, valikoimat on todella laajat ja palvelu on yksilöllistä ja joustavaa. Olen saanut runsaasti hyviä vinkkejä remontoimiseen. Viimeisimpänä sain Antilta tärkeää tietoa pintäkäsittelyyn liittyvissä asioissa. Hänellä on vankka kokemus vanhan remontoimisesta, joten sitä tietotaitoa kannattaa asiakkaan hyödyntää.

Tänä vuonna Kollassa kippistellään 35-vuotisen taipaleen kunniaksi. Minkälaisia syntymäpäiväterveisiä paikallinen panimomestari haluaisi lähettää KollanPojille?

– Suuren suuret onnittelut menneistä 35 vuodesta, ja toivotaan vähintään yhtä monta lisää. Noin pitkä historia on kova suoritus, mutta KollanPojathan on kovan luokan toimija, Linden hymyilee.