Kollan kautta 35 vuotta: Juhlakahvi on vastuullinen valinta

Ajatuksena on tarjota vuoden aikana erilaisia makumaailmoja. Juhlakahvin ensimmäiset erät ovat olleet naisviljelijöiden tuottamaa Guatemala-kahvia.

KollanPoikien 35. juhlavuoden kunniaksi myymälässä on myynnissä juhlalogolla varustettua kahvia. Kyseessä on kahden lähialueen toimijan yhteistyö, sillä kahvi on paahdettu Eurajoen Rikantilassa Capri Coffeen pienpaahtimolla.

– Toimintamme perustuu ihmiskeskeiseen tapaan tehdä hyvän omantunnon kahvia. Haluamme varmistaa, että polku aina viljelijöistä loppukäyttäjään noudattelee vastuullisuutta. Meidän tuotteemme ovat siis kestävän kehityksen korkealaatuisia kahveja, Tiia Capri kertoo.

Capri Coffee tekee yhteistyötä nicaragualaisten kahviviljelijöiden kanssa ilman välikäsiä. Lisäksi heillä on tiivis suhde Yhdysvalloissa Oregonissa toimivaan Sustainable Harvest - Relationship Coffee Importer -yritykseen.

– Paahtomestarimme, eli mieheni Nicholas oli kyseisessä yrityksessä töissä ja sai sieltä opin esimerkiksi laaduntarkkailuun ja taidokkaaseen paahtamiseen. Yhteistyö innovatiivisen kahvimaahantuojan kanssa varmistaa sen, että kahvimme on vastuullisesti tuotettua, ihmissuhteita arvostavaa ja yhteistä hyvää tavoittelevaa erikoiskahvia.

Capri Coffeen pienpaahtimon toimintaa pyörittää Caprin pariskunta Nicholas ja Tiia. (Kuva: Capri Coffee)

Luvassa monenlaisia makumaailmoja

Kahvit paahdetaan, tarvittaessa jauhetaan sekä paketoidaan Eurajoella tilausten mukaan ja pienissä erissä. Näin taataan tuotteen tuoreus. Kahvi pakataan KollanPoikien juhlakahvin tavoin muovittomiin, 100% kierrätysmateriaalista valmistettuihin pakkauksiin. Kaikki tämä tehdään perinteisenä käsityönä.

– Yhteistyömme KollanPoikien kanssa alkoi viime jouluna, kun Anni tilasi meiltä heidän yhteistyökumppaneilleen lahjaksi annettavaa kahvia. Moni ihastui tuotteisiin, joten jatkoimme yhteistyötämme nyt juhlavuoden kunniaksi, Capri hymyilee.

Ajatuksena on vaihtaa juhlavuoden aikana eri toimituserissä kahviviljelijää ja -maata.

– Näin saadaan tarjolle laaja kattaus erilaisia tumman paahdon makuja. Joulukahvi oli kolumbialaista, juhlakahvin ensimmäiset erät ovat olleet naisviljelijöiden tuottamaa Guatemala-kahvia ja seuraavina vaihtoehtoina on Nicaraguan, Perun ja Meksikon makumaailmat.

Eurajoelle sijaitseva paahtimorakennus on noussut koko komeuteensa KollanPoikien toimittamilla puutavaroilla. (Kuva: Capri Coffee)

Paahtimo pystyyn Kollan kautta

Kahvi ei kasva Suomen ilmastossa, mutta se voi siitä huolimatta olla lähituote. Pienpaahtimoita on Suomessa useita, mutta paikallisten toimijoiden yhteistyö pitää myös hiilijalanjäljen mahdollisimman pienenä.

– Anni arvostaa tärkeänä asiana sitä, että he voivat ottaa lähialueelta vastuullisesti tuotettua kahvia. Kahvi tulee Suomeen laivalla, laivasta mahdollisimman isossa lastissa meille ja jatkaa meiltä matkaansa tähän lähialueelle, Capri taustoittaa.

Vuosien aikana yhteistyötä on tehty molempiin suuntiin.

– Käytännössä kaikki paahtimorakennuksessamme käytetty puutavara on tullut Kollasta, joten heillä on ollut iso rooli meidän toiminnassamme. Haluan onnitella KollanPoikia upeasta 35-vuotisesta taipaleesta – tuetaan paikallisesti toisiamme.

Capri Coffeen toiminta perustuu ihmiskeskeiseen tapaan tehdä hyvän omantunnon kahvia. (Kuva: Capri Coffee)