KollanPoikien Anni ja kiuaskiveltä kuultua

KollanPoikien Anni.

Koti ilman saunaa on kuin kylmä glögi… ja päinvastoin. Vilpoisa, kaipaileva, alaston ja tuntumaltaan jonkin verran etsivä ja haeskeleva… mielessä pyörii vain…. löytyykö?

Kun sauna löytyy, on se suomalaiselle niin tärkeä, ettei saunomisen antavuuteen voi jättää pienintäkään huonon kokemuksen mahdollisuutta. On jo kotirauhan säilyttämiseksikin pidettävä huoli siitä, että kotisauna on asukeille sopiva. Lauteille tulisi mahtua seuraksi hyvä kaveri tai samankaltaisista löylyistä pitävä kumppani, tai jos tykkää mieluummin löylytellä itsekseen koko laudealueen vallaten, on sekin hyvin hyvin suomalainen tyyli. Kuten myös, koota koko joukkue yhdessä jälkipeleihin, tai vain ne parhaat kaverit. Huonossa seurassa emme yleensä suostu saunomaan.

Kiuas on myös makuasia. Siinä missä toinen tykkää kätevästä sähkökiukaasta, toinen nauttii tulenteosta ja sen rätinästä. Sähköinen saunan lämmönlähde on mukava ajastaa ihanan lämpimäksi just sopivasti kotiin tullessa, se ei roskaa ja on varsin huoleton. Luonnoltaan aika kipakka tai sopivasti säädettynä melkeinpä välimerellinen, leppoisasti ja kivasti sihautteleva. Mutta, jos mahdollista, suomalainen valitsee saunaansa tulipesäisen sielun, se kuvastaa hänen luontoaan ja temperamenttiaan paremmin.

Lauteilla armollisesta lämmöstä nauttiessa katse vaeltelee kiukaan ja kiuaskivien kautta saunan seinä- ja kattopaneelien värimaailmaan ja muotoon pysähdellen, niitä arvioiden ja ihaillen. Jokainen suomalainen tekee yksityiskohdat omien intressiensä houkuttelemana sellaisiksi, joiden kanssa tuntee itse parhaiten rauhoittuvansa. Onnellisesti on olemassa mahdottoman luovia ratkaisuja vaativankin rauhoittumistarpeen tyydyttämiseen. Hyvin ratkaisevaa on myös laudepuiden muoto ja väritys. Istunnan tulee jäädä lempeäksi ja sillä tavalla sopivaksi, ettei asentoa tarvitse kippuraisenkaan löylyn tullen juuri kähjäillä. Jotkut selvittelevät tässä kohtaa tarkemminkin muotovaihtoehtoja, jotta laudellisuus palvelisi koko perhettä tenavasta tarkemmin ergonomiatietoisiin isovanhempiin, joilla usein saattaa olla muitakin löylyturvallisuuteen liittyviä haasteita.

Onneksi on raumalaisella Kollassa kauppa, josta haasteellisempikin saunassa rauhoittuja löytää varmasti kaiken tarvitsemansa.

Onneksi on raumalaisella Kollassa kauppa, josta haasteellisempikin saunassa rauhoittuja löytää varmasti kaiken tarvitsemansa. Siellä on palveleva henkilökunta ja laaja valikoima laudepuita, saunapaneeleita, ja kiukaita, joista ihan paikallisesti pitää erikseen mainita tuo kultainen Narvi, joka lämpöisen läheisyytensä ansiosta helpottaa monenlaisen kiukaan ja tulipesän noutoa kaupalle. Niin, millaiseksi kukin saunansa tahtookin sitten sisustaa, löytyy siihen paljon vaihtoehtoja.