KollanPojat mukana rakentamassa sydänturvallista Suomea

Erna Juuruskorpi ja Anni Kelhä hymyilevät tyytyväisinä, sillä KollanPoikien tontti on nyt sydänturvallinen alue.

Suomessa saa vuosittain sydänpysähdyksen keskimäärin 7000 ihmistä. Heistä henkiin jää noin 7-10 prosenttia. KollanPojat on lähtenyt luomaan Rauman seudulle yhtä sydänturvallista aluetta, sillä myymälään asennettiin Plusab Finland Oy:n toimesta Rescue SAM -defibrillaattori.

– Plusab päivitti meidän ensiaputarvikkeemme ja siinä yhteydessä tuli puheeksi, että tarjolla olisi myös tällainen edullinen leasing-tapa hankkia defibrillaattori. Eihän sitä tarvinnut oikeastaan edes miettiä, sillä halusimme olla ehdottomasti mukana rakentamassa entistäkin turvallisempaa tonttia, Anni Kelhä kertoo.

– Haluamme myös olla näyttämässä esimerkkiä muille yrityksille. Osallistuminen on edullista, mutta samalla on syytä muistaa, että turvallisuutta ei koskaan mitata rahassa. Ihmishengelle ei voi laittaa hintalappua.

Plusabin asiakkuuspäällikkö Erna Juuruskorpi muistuttaa, että kuka tahansa voi saada äkillisen sydänpysähdyksen.

– Se voi sattua perheenjäsenelle, työtoverille, kanssaihmiselle kadulla tai läheiselle ystävälle, iästä riippumatta. Varmistu siis siitä, että olet varautunut odottamattomaan, ja opettele painelu-puhalluselvytys, Juuruskorpi sanoo.

Defibrillaattorin sijainnista viestivät kyltit myymälän ulko-ovessa.

Minuutit ja sekunnit ratkaisevat

Sydänpysähdyksen taustalla voi olla monia eri syitä, mutta usein sydämen sähköinen toiminta menee sekaisin ja sydänlihakset työskentelevät epätahdissa pystymättä pumppaamaan verta kehon eri osiin.

– Ellei tilaa hoideta muutaman minuutin kuluessa, se voi johtaa kuolemaan. Usein annetaan sellainen nyrkkisääntö, että ellei potilas saa hoitoa eikä defibrillaattoria käytetä, riski kuolla sydänpysähdykseen kasvaa noin 10 prosenttia minuutissa, Juuruskorpi taustoittaa.

– Potilaan tarvitsema välitön hoito on painelu-puhalluselvytys ja sähköshokki defibrillaattorilla niin pian kuin mahdollista. Painelu-puhalluselvytyksen avulla verta pumpataan kehon eri osiin käsivoimin.

"Ihmishengelle ei voi laittaa hintalappua."

Laitteella annettava defibrillointi eli sähköshokki pysäyttää sydämessä vallitsevan sähköisen toiminnan sekasorron. Näin sydämen normaali rytmi voi palautua ja sydän voi taas pumpata verta verenkiertoon.

Juuruskorpi painottaa, että minuutit ja sekunnit ratkaisevat

– Ensimmäisen minuutin aikana soitetaan hätänumeroon 112 ja haetaan defibrillaattori, seuraavan minuutin aikana poistetaan yläkropan vaatetus leikkaamalla ja samalla poistetaan mahdolliset karvoitukset ja liat. Kolmen minuutin kuluttua on aloitettava defibrilaattorin käyttö sekä painelu-puhalluselvytys.

Defibrillaattori löytyy KollanPoikien myymälän sisäänkäynnin läheisyydestä.

Kone kuljettaa käyttäjää koko avunannon ajan

KollanPojissa defibrillaattori sijaistee myymälätilassa heti ulko-oven läheisyydessä. Tästä viestii myös kyltit ulko-ovessa. Näin kaikilla on mahdollisuus saada se hätätilanteessa käyttöönsä.

– Laite on koko ajan käyttövalmis. Mukana on selkeät käyttöohjeet niin itse laitteessa kuin sydänpysähdyksen saaneeseen henkilöön asennettavissa elektrodeissa. Lisäksi kone antaa ääniohjeita, joten käyttäjän ei tarvise olla ensiavun ammattilainen, Kelhä sanoo.

Laite on todella helppokäyttöinen. Se antaa tahdin myös painelu-puhalluselvytykselle. Juuruskorpi koulutti koko KollanPoikien henkilökunnan.

– Elektrodeja ei saa kuitenkaan poistaa ennen ambulanssin tuloa, vaan se jätetään ammattilaisten hoidettavaksi. Laitteessa on sisäinen muisti, josta muun muassa kardiologi saa tarvittaessa tietoa, Juuruskorpi kertoo.

Vaikka defibrillaattoria pystyy käyttämään kuka tahansa, on koulutus kuitenkin tärkeässä osassa. Sillä luodaan ennen kaikkea rohkeutta tarttua laitteeseen.

Painelu-puhalluselvytyksen avulla verta pumpataan kehon eri osiin.

Tietoisuuden leviäminen tärkeää

Suomessa defibrillaattorin asentaminen omaan tilaan perustuu täysin vapaaehtoisuuteen. Kollassa halutaan olla edelläkävijä oman henkilökunnan ja asiakkaiden turvallisuudesta huolehtimisessa.

– Meidän pihammme läpi menee aivan valtavat määrät ihmisiä vuoden aikana. Mitä tahansa voi sattua myymälässä tai tuolla varastojen puolella. Nyt meillä on asianmukaiset ensiaputarvikkeet, defibrillaattori ja osaaminen käyttää näitä laitteita, Kelhä kertoo.

Juuruskorpi kiittelee yritysten kasvanutta kiinnostusta osallistua tekemään Suomesta sydänturvallista aluetta.

– Yritykset, jotka lähtevät tähän mukaan ymmärtävät, että tällä laitteella pelastetaan ihmishenkiä. Se riittää, että laitetta käytetään kerran, niin se on maksanut itsensä takaisin, Juuruskorpi sanoo.

– Ambulanssien vasteajat kasvavat sitä suuremmiksi, mitä kauemmas kaupunkien keskustoista mennään. Ihannetilanteessa näitä laitteita olisi kilometrin välein.

"Nyt on tärkeää saada kaikkien tietoisuuteen, että meiltä tällainen laite hätätapauksessa löytyy."

Raumalla löytyy defibrillaattoreita muun muassa isoimmista kaupoista sekä tietyistä urheilupaikoista. Lisäksi Lapissa laitteita on Leimetin ja Kivikylän Kotipalvaamon tiloissa. KollanPoikien defibrillaattori tuo näin ollen hyvän lisän Rauman ja Lapin väliselle osuudelle.

– Kollassa on paljon yrityksiä ja yksityisasumista. Nyt on tärkeää saada kaikkien tietoisuuteen, että meiltä tällainen laite hätätapauksessa löytyy, Kelhä muistuttaa.

– Tästä menee ohi jatkuvasti liikennettä, joten meidän laitteemme saattaa joskus nousta suureen arvoon myös tuolla tieosuudella. Toivotaan ettei näin tapahtu, mutta on hyvä, että siihen ollaan varauduttu.

Defibrillaattorien sijainnit löytyy myös internetistä. Lähialueesi defibrillaattorien sijainteja voit tarkastella osoitteessa www.defi.fi