Paikalliset kunnostavat paikallista Kylmäpihlajan luodolla
Rauman saariston uloimmalla luodolla sijaitsevan Kylmäpihlajan majakan majoitus- ja ravintolatiloja on viime vuosina kunnostettu Rakennus Valonen Oy:n toimesta. Ainutlaatuinen työympäristö vaatii tarkkaa logistista suunnittelua. Paikallisesti merkittävää rakennusta kunnostetaan yhteistyössä KollanPoikien kanssa.
Raumanmeren reunalla, yhdeksän hehtaarin kokoisen Kylmäpihlajan majakkasaaren rantakallioilla puhaltaa taukoamaton tuuli. Vellovassa maisemassa on kuitenkin jotain rauhoittavaa. Vuosisatojen aikaiset aallot ovat hioneet kallioita, joiden on arvioitu nousseen merestä vuoden 1200 tienoilla. Vuonna 1953 valmistunut majakka on toiminut 2000-luvun alkupuolelta lähtien hotellina ja ravintolana.
Rakennus Valonen Oy:n toimitusjohtaja Ville Valoselle nämä maisemat ovat tulleet viime aikoina tutuiksi, sillä hänen yrityksensä on ollut tekemässä majakan majoitus- ja ravintolatilojen saneerauksia. Ainutlaatuinen kohde, yksi historiallisesti tärkeimmistä paikallisista rakennuksista saa hymyn paikallisen rakentajan huulille.
– Kohde ja siellä tehtävät työt eivät itsessään ole niin ihmeellisiä, sillä teemme töitä pääsääntöisesti sisätiloissa. Sen sijaan ympäristönä tämä on hyvin ainutlaatuinen työmaa. Ympärillä on vain merta ja matkaa mantereelle noin 10 kilometriä. Majakan 12 kerroksen ja 104 portaan myötä työpäivään tulee askeleita, Valonen naurahtaa.
Rakennus Valonen Oy on työskennellyt Kylmäpihlajassa syksystä 2019 lähtien. Tuolloin tehtiin torniosan linjasaneeraus, jossa jokaiseen kerrokseen sekä sviittiin tehtiin suihku- ja wc-tilat. Tätä ennen vain joka toisessa kerroksessa oli wc ja joka toisessa suihku.
Parhaillaan työn alla oleva toinen saneeraus alkoi syyskuussa 2021. Se sisältää matalan osan keittiö- ja ruokailutilojen laajennukset, joiden lisäksi tehdään kylmiöt sekä uusitaan sauna- ja pesutilat. Työt sisältävät myös muun muassa viemäröinnit, sähköistykset ja ilmastointikoneistukset.
– Työt tehdään pääsääntöisesti puolen vuoden sykleissä, eli silloin kun meri on auki. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työskentelemme saarella syyskuusta joulukuuhun ja maaliskuusta kesäkuun alkuun. Tämä vaatii meidän henkilöstöltämme paljon sitoutumista ja joustavuutta, joten iso kiitos siitä heille.
Kustannustehokkuutta Kollasta
Kun paikallista merkittävää rakennusta kunnostaa paikallinen rakentaja, tehdään töitä suurella sydämellä. Yhtä lailla oma arvonsa on sillä, että rakennustarvikkeet tulevat pääsääntöisesti paikalliselta toimijalta. Kuten muihinkin kohteisiin, hakee Valonen Kylmäpihlajaan tarvitsemansa KollanPojista.
– Kylmäpihlajaan on tullut Kollasta muun muassa puu- ja levytavaraa, sekä majakan uudet ikkunat. Ne ovat tässä kohteessa hieman erikoisemmat, ja KollanPoikien laajat valikoimat ovat tuoneet tätä kautta meille kustannustehokkuutta, Valonen sanoo.
– Majakka on museokohde, mikä määrittelee sen, minkälaiset ikkunat sinne asennetaan. Vastaavanlaisia ulospäin aukeavia ikkunoita ei enää tehdä. Saarion Juha-Matti teki useamman tunnin töitä selvittääkseen, mistä löydämme oikeanlaiset ikkunat.
Majakkasaarella työskentely vaatii hyvät suunnitelmat logistiikan osalta. Toisinaan saarelle mennään omalla veneellä, toisinaan Rauman kaupungin järjestämällä kyydillä. Lauttakuljetuksia ovat hoitaneet Ilamar Oy, Tmi Markku Aikko ja Luvian merikuljetus ja ruoppaus Oy.
– Käsitavarat kuten työkalut ja pienemmät materiaalit kulkevat helposti mukana, mutta isommat rakennustarvikkeet kulkevat lautalla. KollanPojat toimittavat suuremmat tavarat sovittuna ajankohtana sovittuun paikkaan, josta ne lastataan lautan kyytiin.
Sataman valoja ja luotsiveneitä
Valonen suuntaa Kollaan ammattitaitoisen palvelun ja laajojen valikoimien vuoksi. Hän toteaa, että KollanPojista saa käytännössä mitä tahansa, mitä mieleen tulee pyytää.
– Jos Kollasta ei jotain löydy, he kyllä kertovat, että mistä kyseistä tavaraa kannattaa kysellä. Tosin muistaakseni kaikkien näiden vuosien aikana on näin käynyt vain kerran, joten se kertoo siitä, kuinka korkealla palvelun taso on.
Kuten viime vuosisadan puolivälin rakennusvaiheessa, myös tätä nykyä rakentajat viettävät osittain syksyiset ja keväiset arkipäivät ja -yöt majakkasaarella, ja tulevat viikonlopuksi maihin. Ulkopuolisen silmin työmaa vaikuttaa olevan täynnä merellistä romantiikkaa – vanhan ajan majakanvartijan elämää.
– Saarella ollaan töissä, joten rehellisesti sanottuna romantiikka on aika kaukana. Onhan se toki hienoa istuskella saunassa pimeänä marraskuisena iltana ja katsella ikkunasta sataman valoja ja ohi porhaltavia luotsiveneitä. Tiedät, ettei yhtään kutsumatonta vierasta tule häiritsemään tätä hetkellistä rauhaa, Valonen hymyilee.