Puutavaran hinta pudonnut – oikea aika panostaa energiatehokkuuteen

Kevät on täällä, kesä edessä – nyt on myös hintojen ja saatavuuden puolesta otollinen aika rakentamiselle ja remontoimiselle.

Onko puutavaran hinta todella pudonnut? Mitkä asiat vaikuttavat hintojen vaihteluun ja mistä hinta koostuu? Miten oman kodin energiatehokkuutta kannattaa lähteä parantamaan? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa KollanPoikien Antti Leinonen.

Viimeiset vuodet ovat olleet poikkeuksellista aikaa. Koronapandemia ja sitä seurannut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ovat vaikuttaneet maailmantilanteeseen monin tavoin. Käytännössä kaikkien tuotteiden hinnat ovat nousseet, mutta myös pudotusta on tapahtunut.

Puutavaran hinta lähti nousuun jo korona-aikana, kun kotona aikaa viettäneet ihmiset ryhtyivät rakentamaan ja remontoimaan. Yhtäkkinen kysyntä loi haasteensa tarjontaan. Hintoihin vaikutti myös ketjureaktio, kun Yhdysvalloista ostettiin Keski-Euroopan puutuotanto ja Keski-Eurooppa osti vastaavan Pohjois-Euroopasta.

– Se on markkinataloutta, mitä määrittelee kysynnän ja tarjonnan laki. Heinäkuussa 2022 käytiin puutavaran hinnoissa ennätyksellisen korkeissa lukemissa, mutta nyt tilanne on palautunut niin sanotusti normaaliksi, Antti Leinonen kertoo.

Kuluneen talven aikana hinnat ovat laskeneet, suurin pudotus tapahtui vuodenvaihteessa. Myös tavaran saatavuus on hyvällä tasolla, mikä laskee hintoja. Nyt on siis oikea aika ryhtyä rakentamaan ja kunnostamaan.

– On harmillista, että hintojen noususta uutisoidaan, mutta sitä ei ole juurikaan nostettu esiin, että puutavaran hinta on tullut roimasta alaspäin. Toki keväisin on hinnoissa aina pientä heiluntaa, mutta tämän hetkinen hintataso kannustaa rakentamaan.

Rakentamisessa kannattaa huomioida, että menekki on kovinta keväällä ja kesällä. Kun ennakoi ja on ajoissa liikkeellä, saa myös tavaran hyvissä ajoin.

Kauppias tinkii tarvittaessa omastaan

Puutavaran hinta muodostuu monesta tekijästä. Yhtään puuta ei kanneta suoraan jälleenmyyjän tontille. Ja luonnollisesti jokaisen vaiheen on saatava oma korvauksensa tehdystä työstä.

– Metsänomistaja haluaa puista omansa, kuten myös puiden kaatajat, eri vaiheiden kuljettajat sekä tietenkin saha. Siellä puu sahataan ja kuivataan, jonka jälkeen se mahdollisesti myös jalostetaan. Matkan varrelle mahtuu siis kuljetettuja kilometrejä, monenlaista työtä ja varastointeja, Leinonen taustoittaa.

Kun hinnat lähtivät aikanaan nousuun, törmäsivät monet kauppiaat kommenttiin, jonka mukaan katteetkin paranivat. Leinonen hymähtää asian olleen KollanPojissa päinvastoin – kun hinnat nousevat rajusti, tinkii yrittäjä omasta katteestaan.

– Täytyy ottaa huomioon, että kaikkien vaiheiden tekijöiden kustannukset ovat nousseet. Sirkkelit ja höylät eivät pyöri ilman sähköä, tavara ei liiku ilman polttoainetta, eikä täällä myymälässäkään voida toimia ilman valaistusta. Hintojen noustessa me tingimme omista katteistamme, jotta kokonaisuus kyettiin pitämään edes jollain tavalla maltillisena.

KollanPojat ovat asennuttaneet hallin katolle 15 kilowatin aurinkopaneelit. Energiainvestoinnin myötä ollaan mukana kestävässä kehityksessä ja luodaan säästöjä sähkölaskuissa.

Eristämällä energiatehokuutta

Korona-aikana tehtiin kodeista entistä viihtyisämpiä – rakennettiin terasseja, maalattiin ja sisustettiin. Energiahintojen ollessa korkealla on aika reagoida oman kodin energiatehokkuuteen, joko omaa taloutta tai jälleenmyyntiä ajatellen.

– Kiinteistöjen arvoa on nostettava tai ainakin pyrittävä pitämään ne samana. Jokainen kiinteistönomistaja tietää, että se vaatii jatkuvaa kunnossapitoa. Ei siitä kannata jättää huolehtimatta epävarmoissa olosuhteissa – päinvastoin, Leinonen muistuttaa.

Energiatehokkuudesta on keskusteltu paljon sekä kestävän kehityksen että taloudellisuuden näkökulmista. EU:n säätelemä energiatehokkuusdirektiivi antaa tavoitteet, yleiset puitteet ja toimenpiteet. Leinonen vinkkaa, että oikeanlaisilla eristyksillä luodaan tehokkuutta ja asumisviihtyvyyttä.

– Joka päivä tulee kyselyitä eristeistä. Helpoin tapa lähteä parantamaan vanhan omakotitalon energiatehokkuutta on yläpohjan lisälämmön eristäminen, sillä sieltähän se lämpö helpoiten karkaa. Meiltä löytyy tarvittavat eristeet ja koneet. Puhalluksen tekee kahden miehen voimin nopeasti. Myös ikkunat ja ovet kannattaa uusia.

Puut ja pali muut – kaikki rakentamiseen Kollasta.

Tekeekö mieli rakentaa tai remontoida, mutta et vielä tiedä mistä aloittaa? Puuinfo.fi:stä löydät ideoita sekä ohjeita, joiden avulla kokemattomampikin rakentaja saa näkyvää ja käytännöllistä aikaiseksi.