Siellä missä sydän on – saaressa uusi ja vanha kohtaavat

Raumalainen Teppo Viitanen tuntee kesämökkisaarensa kivet ja kalliot läpikotaisin, sillä maisemat ovat olleet tärkeä osa hänen elämäänsä aina lapsuudesta lähtien. Eurajoen puolella sijaitsevassa Kukonkarin saaressa on uudistettu ja laajennettu vanhaa sekä rakennettu uutta. Rakennustarvikkeensa Viitanen hakee Kollasta, jonne hän kokee olevansa aina tervetullut.

Lämpimät kesätuulet ovat saapuneet Saaristomerelle. Aurinko kimmeltää aalloilla, rantamökeillä rakennetaan uutta. Kukonkarin saarella Teppo Viitanen katselee horisonttiin tutulla kalliolla. Kyseessä on Viitasen äidinisän aikanaan hankkima saari.

– Olen pyörinyt tällä saarella koko ikäni, ja tämä on elämäni ykköspaikka. Tällä saarella on koettu ja käsitelty elämän kohokohtia ja haasteellisia aikoja. Monet parhaat hetket linkittyvät tähän saareen, jossa viihdymme vaimoni Kaisun ja kahden mäyräkoiramme kanssa aina siihen asti kunnes meri jäätyy, Viitanen hymyilee.

Noin 1500 neliön saaren ja sen rakennukset siirtyivät Viitaselle hänen äidiltään kymmenisen vuotta takaperin. Tämän jälkeen alueella on entisöity ja laajennettu vanhaa, sekä rakennettu runsaasti uutta.

Päärakennus on saanut uudet pinnat väliseiniä ja lattioita myöten, sen yhteydessä on uusi lasitettu terassi, viihtyvyyttä lisäävät upeat saunatilat, vierasmaja ja laituri. Parhaillaan työn alla on iso kesäkeittiö.

– Projekteja helpottaa se, että kaikki tarvikkeet saa samasta paikasta. KollanPojista olen hankkinut materiaalit ja samalla reissulla on mukaan tarttunut kätevästi työkalutkin. Kollaan on aina mukava mennä, sillä minut huomioidaan ja saan sen avun, jota tarvitsen. Positiiviseen ilmapiiriin kokee olevansa tervetullut.

Vanhaa entisöidessä on purkutyön yhteydessä löytynyt jotain tunnepuolella arvokasta.

– Purkaessani vanhoja rakenteita, löysin kahden koolinkin välistä tyhjän tilan. Ehdin jo pohtimaan, että olisiko vaari piilottanut sinne kultaharkon, mutta sieltä löytyi rakennusvuodelta 1952 Suomen markka ja 10 markkaa. Ne ovat nyt kunniapaikalla.

Palvelu, joka säästää työtunteja

Yrittäjänä ja liiketoiminnan kehittäjänä työskentelevä Viitanen hyödyntää mökkiä myös yrityksensä tilaisuuksissa. Aktiivisena metsästäjänä ja kalastajana tunnetun Viitasen mökki toimii myös yhtenä Rauman Ympäristön Urheilumetsästäjät ry:n kohtaamispaikkana.

Saarirakentamisessa oman haasteensa tuo logistiikka. Kiireisenä yrittäjänä Viitanen arvostaa sitä, että hän saa kaiken tarvitsemansa yhdestä osoitteesta. KollanPojat toimittaa Viitasen tilaamat materiaalit suoraan Mantereenpään pienvenesatamaan, jonne hän on järjestellyt Markku Aikon lauttakuljetuksen. Näin tuotteet saadaan suoraan saaren rantaan.

– Pienempiä tavaroita saan kuljetettua omalla veneellä, mutta kyllä Aikon Markku on ollut korvaamaton apu. Hommat käy kätevästi, kun KollanPoikien tuomat materiaalit nostetaan HIABilla lauttaan.

– Saaressa olevalla kaivinkoneella saan nostettua noin 500 kilon eriä, joten KollanPojat tekevät tämän pohjalta sopivan painoisia sementtisäkkejä, sekä vanteellisia ja muovitettuja puutavarakuormia. Näin niiden liikuttelu onnistuu saaressa. Voitan todella monta työtuntia rakentamiseen sen sijaan, että ryhtyisin itse tekemään ja kantamaan näitä kuormia.

Kollasta on mennyt vuosien varrella Kukonkariin useampia kuormia laajalla skaalalla erilaista puutavaraa, harkkoja, sementtiä ja rautaa, sekä ovia, ikkunoita, maalia, liimaa ja kaikkea siltä väliltä. Kokonaisvaltainen palvelu helpottaa Viitasen projektien etenemistä.

– Leinosen Antti tietää ja ymmärtää rakentamisesta lähes kaiken, joten häneltä on helppo mennä kysymään niin sanotusti tyhmiäkin kysymyksiä. Antilta saa hyviä vinkkejä ja hän ohjaa tarvittaessa oikean ammattilaisen luokse. Yhtenä esimerkkinä tästä on kesäkeittiön huuvan, jonka sain hankittua Antin antaman kontaktin kautta avaimet käteen -periaatteella.