Taas pätevä todiste siitä, että KollanPojat on paljon muutakin kuin puukauppa

Legendaarinen Kollan Arskakin sen on jo pitkään tiennyt, että KollanPojilta saa myös eristeet joka lähtöön. Usein pelkäksi kokonaisvaltaiseksi puukaupaksi liiankin helpolla mielletty KollanPojat kätkee kookkaisiin läpiajohalleihinsa myös monipuoliset ja varsin kattavat valikoimat eristeitä Styroksista villoihin.

Kansankielessä Styroks, tarkemmin sanottuna nykyään EPS-eriste on se, mitä käytetään routaeristeenä. Sen lisäksi on tarjolla muun muassa XPS-eriste eli paremmin tunnettu Finnfoam-nimellä. Asiantunteva kauppias vertailee:

-Molemmat ovat yhtä hyviä, mutta XPS kestää paremmin kosteutta. Sehän se Suomen olosuhteissa onkin usein haaste rakennuksilla, KollanPoikien Antti Leinonen sanoo.

Suomen vaativat sääolosuhteet edellyttävät toki hyvät eristykset myös seiniin ja katoille. Niihin Kollasta tarjotaan yleisimpinä vaihtoehtoina lasivillaa Knaufilta tai Parocin kivivillaa. Asennus on varsin vaivatonta, sillä molemmat ovat levyvillan muodossa, ja lisäksi eriste on pehmeää ja helppoa muotoilla kohteessa.

-Kivivillainen palovilla löytyy myös varastosta. Oikea villa oikeaan paikkaan, Leinonen muistuttaa.

Jäykempi vaihtoehto kivi- ja lasivillalle on eristysominaisuuksiltaan huomattavasti parempi polyuretaanilevy kauppanimeltään Kingspan, eli entinen SPU-levy. Polyuretaanilevyllä saadaan ohuemmalla eristekerroksella jopa paljon parempi lämpöarvo. Huomio on paksuudessa, kun verrataan pehmeisiin vaihtoehtoihin, sillä 10 cm Kingspania vastaa pehmeää villaa n. 18 cm.

No entä hinta, onko se kovin arvokasta?

-Hinnalla ei pääse rehvastelemaankaan, mutta maksaahan se joka tapauksessa itsensä pienellä aikavälillä äkkiä takaisin, ja sen jälkeen lämmitys on silkkaa säästöä, kommentoi Leinonen.

Ekologinen vaihtoehto löytyy myös. Erittäin hyvä siihen on Ekovillan puukuitueriste, jossa vaihtoehdot ovat levyvilla ja puhallusvilla. Puhallusvillaa varten saa luonnollisesti myös puhalluskoneen lainaan eristeen levitykseen. Puhaltamalla lattiat ja yläpohjat käy eristäminen jouhevasti ja kerroksen saa kätevästi levitettyä tasaisesti.

Vaihtoehtoja on paljon, eivätkö ne mene jo sekaisin?

-Menee. Eniten sekoitetaan XPS ja uretaani, kyseessä on kuitenkin eri tuotteeet, joilla on todellakin eri lämpöarvo. Ulkoisesti uretaanissa on aina jokin pinta, alumiini tai paperi. Finnfoamissa ei ole muuta materiaalia ei päällä eikä alla. Ja näistä siis polyuretaani on se lämpöarvoltaan huomattavasti paree!

Jotta ei menisi liian helpoksi pelkästään kauppanimien kanssa, niin eri paksuudet mukaan laskien vaihtoehtoja on kaikenkaikkiaan yli 30, ja heti varastossa.

On se, KollanPojat!