Touko Kuusisto: ”Ylivoimaisesti seudun suurin puutavaravalikoima.”

Touko Kuusistolla on alalta pitkä 15 vuoden kokemus.

Pitkää kokemusta ja sitä kautta vahvaa tietotaitoa KollanPoikien asiakkaille tarjoilee Touko Kuusisto. Hän huolehtii pihasta ja varastosta yhdessä Jere Inermon kanssa.

– Noutopihalta ja varastosta löytyy puutavaraa laidasta laitaan. Aina vajaakanttisesta laudasta lehtikuuseen ja runkomateriaaleihin sekä paneeleihin ja ulkoverhoilulautoihin. Monenmoista saa tästä heti mukaansa ja monenmoista erikoisempaa saadaan tilattua, Touko kertoo.

Hän on työskennellyt Kollassa nyt 3,5 vuotta. Kaiken kaikkiaan puutavaraa on liikkunut hänen käsiensä läpi jo yhteensä 15 vuoden ajan.

– Meidän puutavarapuolemme valikoima on ylivoimaisesti tämän seudun suurin. Jos vastaavaa haluaa löytää, pitää ajaa Poriin asti. Eurassa tosin on Pintopuu, josta meillekin tulee paneelit ja höylätyt tavarat.

"Olemme ison tien varrella, joten tähän on helppo tulla ja tavaran kuljettaminen käy näppärästi."

Kollaan löytää tiensä asiakkaat ympäri maakuntaa, mutta myös kauempaa.

– Eräs pariskunta tuli aina Pietarsaaresta saakka. He asuivat ennen Vanhassa Raumassa ja rouva halusi nykyiseen asuntoon samanlaiset antiikkilistat kuin Rauman asunnossakin oli ollut. He tulivat paikkakunnalle tapaamaan ystäviään ja olivat päättäneet, että mennessä viedään listat täältä Pietarsaareen.

Tieto hyvästä palvelusta ja laajoista valikoimista kantaa ihmiseltä ihmiselle.

– Uskon, että se tuo meille paljon uusia asiakkaita. Kyllä tässä pihalla törmää usein siihen, että asiakas kertoo kaverinsa vinkanneen, että meiltä löytyy varmasti tavaraa, ja jos ei löydy, niin sitten selvitellään ja tilaillaan.

"Meidän puutavarapuolemme valikoima on ylivoimaisesti tämän seudun suurin", Touko sanoo.

Vahvat valikoimat hyvän tien varrella

Paikallisella yrityksellä on paikalliset kasvot. KollanPoikien työntekijät tunnetaan ja heiltä saatetaan kysyä vinkkiä myös työajan ulkopuolella esimerkiksi kaupankassalla. Tämä ei työntekijöitä haittaa, vaan asiakasta palvellaan kaikkialla.

– Joku joskus totesi, että myymälämme on kaukana keskustasta, mutta eihän tähän ole matkaa Raumalta kuin se kahdeksan kilometriä. Myös Lapista ja Eurasta tähän ajaa hetkessä. Olemme ison tien varrella, joten tähän on helppo tulla ja tavaran kuljettaminen käy näppärästi, Touko muistuttaa.

"Pihalla törmää usein siihen, että asiakas kertoo kaverinsa vinkanneen, että meiltä löytyy varmasti tavaraa."

Kevään sesonki on kovassa vauhdissa. Touko palvelee pihalla asiakkaita ja kerää tilattua tavaraa odottamaan kuljetusta.

– Asiakkaat soittavat tai laittavat sähköpostia, ja me keräämme heidän tilauksensa valmiiksi. He joko noutavat tavarat itse tai sitten me kuljetamme ne heille. Siinä välissä pidetään huoli, että varastosta löytyy kaikki tarvittava.

KollanPojilta löytyy useita vakioasiakkaita, joten kasvot ovat puolin ja toisin tutut. Mikä on sellainen asiakkaan projekti, joka Toukolle nousee mieleen menneiltä vuosilta?

– Kyllähän se tuo Merijakamon Löylymestari-sauna on. Sinne meni mittavia määriä tavaraa hieman erikoisimmilla kokotoiveilla ja nopealla toimituksella.

Toukon kokemus ja ammattitaito auttavat asiakkaita valitsemaan juuri heidän tarpeisiinsa parhaiten soveltuvat tuotteet.

Kaikkea linnunpöntöstä isoihin rakennusprojekteihin

Jos oli Löylymestari-sauna iso ponnistus myös KollanPojilta, tulee arjessa vastaan myös pienempää projektia.

– Esimerkiksi kansalaisopiston kursseilta tulee tasaisin väliajoin väkeä hakemaan tarviketta hieman pienempiin projekteihin. He saattavat tehdä jotain hyllykköä, parvekekalusteita tai vaikka linnunpönttöjä.

Kun tarvikkeita lähdetään hankkimaan, on suunnittelutyö pääosin tehty, mutta usein lopullinen materiaali valikoituu vasta paikan päällä. Tällöin nousee tärkeään asemaan myös myyjän ammattitaitoiset vinkit.

– Tässä suunnitellaan, että mistä kaikista lajikkeista sen tuotteen voisi tehdä. Minulle näytetään piirrustuksia ja yhdessä pohdimme vaihtoehtoja. Jotkut ovat tulleet sitten jälkeenpäin näyttämään valokuvia valmiista tuotteesta ja kiittelemään hyvistä neuvoista.

"Tässä ei ole kahta samanlaista asiakasta eikä asiakkailla kahta täysin samanlaista projektia."

Yksi suurimmista trendien asettajista ovat TV-ohjelmat. Nämä muotivirtaukset näkyvät myös Kollassa.

– Sisustuspaneelit ja saunamateriaalit ovat sellaisia, että ne trendaavat tavallaan jatkuvasti, mutta niissä muoti-ilmiöt muuttuvat tasaisesti. Kun jokin aika sitten haluttiin mahdollisimman tummaa saunaa, niin nyt halutaan mahdollisimman vaaleaa, Touko kertoo.

– Yksi on kuitenkin varmaa, jos Huvila ja huussi -ohjelmassa tehdään jotain jollain tietyllä tavalla, niin hyvin nopeasti sen huomaa täällä meilläkin.

Tähän aikaan vuodesta tehdään ympäri maakuntaa paljon etenkin julkisivu- ja kattoremontteja.

– Meiltä saa näihin projekteihin käytännössä kaiken. Täältä löytyy kaikkea puusta maaleihin. Asiakas saa meiltä saman verhoilutavaran halutessaan joko puuvalmiina, pohjamaalattuna tai kertaalleen vedetyllä pintamaalilla.

Vanhan Rauman puutalot ovat ainutlaatuisia. Niitä remontoidessa pitää seurata hyvin tarkkoja ohjeita.

- Vanhaan Raumaan tilataan paljon erikoisempaakin puutavaraa. Sinne kun ei saa laittaa ihan mitä tahansa, vaan alueen rakennusperinteitä pitää noudattaa. Erikoiskokoisia tuotteita työstämme alihankintaverkostojemme kautta.

KollanPoikien noutopihalta ja varastosta löytyy puutavaraa laidasta laitaan, niin isoihin kuin pienempiinkin rakennusprojekteihin.

Karavaanari kiertää kotimaata

Touko kertoo viihtyvänsä loistavasti Kollan vaihtelevassa arjessa. Hän nauttii siitä, että saa työskennellä ulkona ja olla tekemisissä asiakkaiden kanssa.

– Käytännössähän tässä ei ole kahta samanlaista asiakasta eikä asiakkailla kahta täysin samanlaista projektia. Tykkään kun pääsen ratkaisemaan asiakkaan kanssa yhdessä hänen suunnitelmiaan ja niiden toteuttamista.

Vapaa-ajalla Touko viihtyy lentopallokentän laidalla.

– Lentopallo kuuluu vahvasti meidän perheeseemme. Itse en juurikaan enää pelaa, mutta 15-vuotias tyttäreni pelaa lentopalloa Euran Raikun 2004-syntyneiden joukkueessa. Heillä on neljä kertaa viikossa lajiharjoitukset, yhtenä päivänä punttia ja viikonloput pelataan. Näin ollen hovikuljettajan hommia riittää, Touko naurahtaa.

"Vanhaan Raumaan ei saa laittaa ihan mitä tahansa, vaan alueen rakennusperinteitä pitää noudattaa."

Myös vanhat koneet ovat lähellä miehen sydäntä.

– Minulla on vanhoja pappatuntureita seitsemän ja Jupitereita neljä kappaletta. Niitä tulee kynittyä ja kasattua. Lisäksi korjaan pienkoneita.

Lentopalloilevan tyttären hovikuljettajan rooli ei miestä haittaa, sillä hän viihtyy autonratissa.

– Asuntovaunuiltua tulee niin paljon kuin vain ehtii. Suomea tulee kierreltyä ja tavoite on, että joka vuosi ehtisi pari viikkoa olemaan pohjoisessa. Vaunuilemme myös tyttären vieraspelireissujen mukaan.

– Vapaus on yksi iso asia, mikä tekee asuntovaunuilusta niin hienoa. Kun lähden reissuun, jää puhelin kotiin keittiönpöydälle ja sitten nautitaan siitä omasta ajasta.

Nyt on kuitenkin vuoden vilkkain sesonki, joten puhelin pysyy Toukon mukana. Hänet tavoitat puhelimitse numerosta 044 530 1343 ja sähköpostitse osoitteesta touko.kuusisto@kollanpojat.fi