Juha-Matti Saario: ”Toteutamme ja toimitamme tavarat teollisuuteen.”

Juha-Matti korostaa, että toimitusvarmuuden takaa joustavuus ja nopeus.

Aurinko hellii Kollan pihaa. Parhaillaan pakataan puutavaraa peräkärryjen ja pakettiautojen kyytiin. Juha-Matti Saario keskustelee asiakkaan kanssa puhelimessa. Puhelun päätyttyä hän huomauttaa rakennustyömaiden vilkastuvan huomattavasti näin kevään tullen.

– Tavaraa menee nyt koko ajan kiihtyvällä tahdilla niin yksityisten kuin yritystenkin tarpeisiin. Tähän aikaan vuodesta ryhdytään rakentamaan tai kunnostamaan monia taloja, mökkejä, saunoja ja terasseja, Juha-Matti sanoo.

Juha-Matti, tuttavallisemmin Masa, palvelee asiakkaita yhtä lailla myymälässä, pihalla kuin puhelimessakin. Hän on monelle KollanPoikien teollisuusalan asiakkaalle usein se ensimmäinen kontakti.

– Paljonhan tätä hommaa hoidetaan puhelimessa ja sähköpostilla. Kerran eräs yritysasiakas tuli poikkeamaan tässä ja naurahti tulleensa oikein paikan päälle katsomaan, että minkänäköisen miehen kanssa asioidaan, Juha-Matti naurahtaa.

Työkaverit kehuvat häntä mieheksi, joka hahmottaa isoja määriä ja ymmärtää suurien tavaraerien päälle.

– Meillä on isoja teollisuusasiakkaita, joille menee paljon tavaraa useammankin kerran kuukaudessa. Esimerkiksi metalliteollisuuteen menee runsaasti vaneria. Pääsääntöisesti minä olen se, jonka kanssa he tilauksiaan hoitavat, mutta yhtä lailla muut palvelevat tällä saralla.

"Toimitusvarmuutemme on erittäin korkealla tasolla."

Tuotteet sahataan asiakkaalle valmiiksi joko KollanPojissa tai vaihtoehtoisesti ne työstetään omaa alihankintaverkostoa hyödyntäen asiakkaiden toiveiden mukaisiksi.

– Alihankkijoilla teetämme esimerkiksi kuljettimien suojalevyjä ja kävelytasoja. Asiakkaalla saattaa olla tietyt kaarevuudet ja muodot, joita he toivovat, ja me toteutamme ja toimitamme ne heille haluttuun kohteeseen.

Tavaraa liikkuu Kollasta asiakkaiden kautta myös ulkomaille.

– Jokin aika sitten tästä lähti reilun kolmen kilometrin edestä kestopuuta asiakkaalle, joka toimitti ne konteissa eteenpäin Portugaliin. Samalla tavalla on mennyt Japaniin niin sanottua palamatonta puuta eli palosuoja-aineella sekä likaantumista hylkivällä ja lahoamista estävällä aineelle kyllästettyä mäntyä.

Asiakkaita palvellaan monipuolisesti. Juha-Matti naurahtaa viettävänsä työpäivästä ison osan puhelimessa.

Jo kymmenen vuotta Kollassa

Juha-Matti on KollanPoikien pitkäaikaisin työntekijä. Palvelusvuosia on takana jo kymmenen. Osaava mies päätyi Kollaan Antti Leinosen houkuttelemana tammikuussa 2009.

– Hommat loppuivat entisessä työpaikassa ja KollanPojilla oli haku päällä. Antti soitti viimeisenä hakupäivänä ja totesi, että et sitten ole hakenut avointa paikkaa. Hän kehotti laittamaan hakemusta sisään ja teinkin sen sitten samantien.

Miehet olivat entuudestaan tuttuja, sillä Antin pappa asui Masan lapsuudenkodin naapurissa.

– Antti ja veljeni ovat saman ikäisiä ja he ovat aikoinaan olleet jonkin verran tekemisissä. Sitä kautta Antti tiesi, että minulla on alalta osaamista ja kokemusta. Minä taas olin asioinut monesti Kollassa asiakkaana, Juha-Matti kertoo.

Hän on koulutukseltaan puutekniikan insinööri. Työkokemusta on entuudestaan rakennusalalta ja kuljetuksissa käytettävien puisten pakkauslaatikoiden valmistuksesta.

– Tässä työssä yksikään päivä ei ole oikeastaan ikinä samanlainen kuin edellinen. Tässä riittää vaihtelevuutta, ja se jos mikä pitää mielen virkeänä.

KollanPojista löytyy muun muassa villaa moneen lähtöön.

Joustavuus ja nopeus tukee valikoimaa

Juha-Matti on ehtinyt nähdä KollanPoikien palveluksessa viimeisen kymmenen vuoden aikana maailman muutokset.

– Eri artikkelien määrä on kasvanut huomattavasti. Jos ajatellaan vaikkapa villoja, niin meiltä löytyy sitä varastosta montaa sorttia. On mineraalista villaa eli lasi- ja kivivillaa sekä ekologisia vaihtoehtoja kuten paperipohjaista ja puukuitueristeistä villaa.

– Paneelit on toinen hyvä esimerkki. Meillä on tälläkin hetkellä noin 30 erilaista paneelivaihtoehtoa, joista valita. Siitäkään ei löydy vielä kaikkea, mitä on tarjolla, mutta niitä saadaan sitten tilattua.

Erikoisempia juttuja saadaan tosiaan tilattua asiakkaan toiveiden mukaan. Yksi tällainen on Kuningaspaneeli, jota Juha-Matti hankki Merijakamon uuden Löylymestari-saunan julkisivuverhoiluun.

– Kuningaspaneeli oli yksi hieno esimerkki siitä, että pystymme toimittamaan monenmoista tavaraa. Nyt kovassa huudossa on niin sanottu ”äijälaude” eli lämpökäsitelty leppä, joka on 40 milliä paksua ja 190 leveää laudetavaraa.

"Asiakas tuli paikan päälle katsomaan,
että minkänäköisen miehen kanssa asioidaan."

Yhdeksi KollanPoikien vahvuuksista Juha-Matti nostaa kattavan tavarantoimittajaverkoston, jonka avulla pystytään palvelemaan laajasti asiakkaiden erikoisemmatkin toiveet ja tarpeet.

– Saamme hankittua laajalti erilaista rakennustarviketta ja usein hyvinkin nopealla aikataululla. Lisäksi toimitamme toisinaan sellaistakin tavaraa, mikä ei suoranaisesti liity rakentamiseen. Meiltä on mennyt tästä esimerkiksi iso satsi onkia, Masa hymyilee.

– Näen, että meidän toimitusvarmuutemme on erittäin korkealla tasolla. Meiltä sekä tavarantoimittaja- ja alihankintaverkostoiltamme löytyy joustoa ja nopeutta.

Juha-Matti viihtyy kesän kiireisessä sesongissa, lomat hän pitää vasta talvella.

Ravimies lomailee talvella

Kevät ja kesä ovat Kollassa selkeää sesonkiaikaa. Juha-Matti nauttii työstään ja mies pitääkin kesälomansa mieluummin talvella.

– Moni sitä ihmettelee, mutta viihdyn tässä hommassa ja kesällähän meillä on jatkuvasti hyvä vauhti päällä. Työyhteisössämme jokainen ymmärtää hyvää huumoria, tai se on vähän pakkokin. Pientä piikkiä annetaan ja sitä otetaan, Juha-Matti virnistää.

Vapaa-aikansa hän viettää hevosten parissa. Kotoa löytyy tällä hetkellä kolme hevosta.

– Valmennamme perheen ja isäni kanssa ravihevosia, tai ainakin niin toivotaan pitkässä juoksussa. Kaksi hevosista on 3-vuotiaita ja niiden kanssa käymme vähintään joka toinen päivä tekemässä sellaisen noin yhdeksän kilometrin lenkin. Myös vaimoni on siinä hommassa hyvänä apuna.

"Yksikään päivä ei ole samanlainen kuin edellinen."

Raviurheilu on lähellä miehen sydäntä.

– Lauantaisin tulee katsottua ravit televisiosta. Kesäisin käyn Kuninkuusraveissa ja Kokemäen raveissa. Se on hyvää vastapainoa kaikelle muulle.

8-vuotiaan tytön ja 6-vuotiaan pojan isä viihtyy myös urheilukenttien laidoilla.

– Tyttäreni harrastaa pesäpalloa, joten siinä saa toimia kuskina ja kannustajana. Hänellä on niin sanotusti ura alkuvaiheessa ja intoa riittää. Pojalla on ollut jalkapalloharrastusta, joten sielläkin on kentän laidalla aikaa vietetty, Masa hymyilee.

Juha-Matin tavoitat puhelimitse numerosta 044 530 1344 ja sähköpostitse osoitteesta juha-matti.saario@kollanpojat.fi